ALG. INFO

Start Omhoog

Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk
Vader van het moderne Turkije

Turkije wordt eeuwenlang de "wieg der beschaving" genoemd. En als u door dit land trekt, wordt u meteen duidelijk waarom. De eerste stad ter wereld - een neolithische stad bij Çatalhöyük - dateert uit 6500 v. Chr. Sindsdien kan Turkije zich beroemen op een rijke cultuur die een blijvende invloed had/heeft op onze moderne beschaving. Deze waardevolle traditie maakt van Turkije een paradijs van informatie en culturele rijkdom. Hattiërs, Hettieten, Frygiërs, Urartiërs, Lyciërs, Lydiërs, Inoniërs, Perzen, Macedoniër, Romeinen, Byzantijnen, Seldjoeken en Osmanen, eik van hen heeft zijn stempel gedrukt op de Turkse geschiedenis. Alle antieke sites en ruïnes verspreid over het hele land leveren het bewijs van de unieke aspecten van eik van deze beschavingen.

Ook de recente geschiedenis van Turkije is op zijn minst opzienbarend. Na de val van het Osmaanse Rijk kwam de macht in handen van een jonge soldaat, maar tegelijk een man met een verreikende visie. Zijn naam: Mustafa Kemal. Hij hielp het land door de Eerste Wereldoorlog heen en bevrijde Turkije van alle buitenlandse overheersers. Op 29 oktober 1923 stichtte Mustafa Kemal Atatürk de Turkse Republiek. Hij bracht vrede en stabiliteit, die leidden tot een enorme economische groei en een verregaande modernisering. Door de eeuwen en de veranderingen heen heeft Turkije zijn succes steeds weten te handhaven onder het motto "Vrede bij ons, vrede in de wereld".  

Officiële naam: Türkiye Cumhuriyeti
Hoofdstad: Ankara. Andere belangrijke steden zijn Istanbul, Izmir en Adana
Staatsvorm: Republiek
Oppervlakte: 779,452 km²
Kustlijn: totale lengte van 8.372 km.
Aangrenzende landen: Armenië, Azerbadzjan, Bulgarije, Georgië, Griekenland, Iran, Irak en Syrië.
Hoogste punt: Mount Ararat met 5.165 meter
Munt: Turkse Lira
Officiële taal: Turks
Aantal inwoners: ca. 63 miljoen.
Religie:99 % van de bevolking behoort tot de Islam. Daarnaast zijn er nog enkele andere kleine gemeenschappen zoals katholieken en protestanten, Syrische orthodoxen en Arabisch orthodoxen.
Export: o.a. textiel, tabak, leer, olijfolie, noten, brandstof, ijzer- en staalproducten.
Landbouw: o.a. tarwe, tabak, katoen, olijven, citrusvruchten, noten, thee, groenten.

de Blauwe Moskee in Istanbul De oorsprong van de Islam
In 570 werd in Mekka Mohammed geboren. Hij werd op vroege leeftijd wees, en werd opgevoed door zijn grootvader. Mohammed ging werken voor een rijke weduwe werken als kameeldrijver. Toen hij 25 jaar oud was, trouwde hij met haar. Hoewel hij nu een welgesteld man was, was hij ontevreden over zijn bestaan. Daarom ging hij elk jaar een maand vasten en mediteren in de bergen. Toen hij 40 jaar oud was, verscheen de aartsengel Gabriël. Gabriel verklaarde dat God Mohammed als profeet had uitverkoren, om de leer van één God, Allah, uit te dragen. Mohammed verkondigde dat iedereen zich onvoorwaardelijk moest onderwerpen aan de wil van Allah. Hier komt ook de naam islam van vandaan, islam betekent 'zich onderwerpen'. De volgelingen zijn moslims of islamieten, wat Perzisch is voor 'Hij, die zich onderwerpt'. Mohammed had veel visioenen. In die visioenen hoorde hij Allah, die hem vertelde, wat Mohammed moest gaan verkondigen. Mohammed leerde alles uit zijn hoofd, en gaf dit mondeling door. Later zijn deze openbaringen opgeschreven in de koran.

In Mekka kreeg Mohammed weinig aanhangers, hij werd zelfs belachelijk gemaakt. Toen in 622 zijn vrouw overleed, moest Mohammed zelfs vluchten. Hij ging naar de stad Jathrib, waar hij wel veel aanhangers kreeg. Sindsdien werd Jathrib Medina genoemd, en werd 622 het begin van de jaartelling voor de moslims.
Mohammed werd geestelijk leider van de stad, en in 630 riep hij op tot de heilige oorlog, de jihad. Mekka werd veroverd, en al gauw werd bijna geheel Arabië veroverd.

De vijf zuilen van de islam
Iedere moslim moet zich houden aan de 'vijf zuilen van de islam'.

De eerste zuil (sjahada): de geloofsbelijdenis: Er is geen God dan Allah, en Mohammed is zijn profeet.

De tweede zuil (salat): het gebed: de koran schrijft precies voor hoe een moslim vijf maal per dag moet bidden. Het gebed vindt plaats vóór zonsopgang, op het middaguur, in de namiddag, na zonsondergang en 's avonds. Vanaf de minaretten van de moskee, worden de moslims opgeroepen tot het gebed. Voorafgaand aan het gebed, is er de rituele wassing. Het gebed vindt plaats met het gezicht richting Mekka.

De derde zuil (zakat): het geven van aalmoezen: elk jaar moet een moslim een veertigste deel van zijn geld aan de armen geven.

De vierde zuil (ramadan): de vastenmaand: in de negende maand van het islamitisch jaar, moeten de moslims vasten. Van zonsopgang tot zonsondergang mag men niet eten of drinken, of seksueel contact hebben. Ouderen, zieke mensen, kinderen en zwangere vrouwen hoeven zich hier niet aan te houden.

De vijfde zuil (hadj): de bedevaart: de bedevaart in de twaalfde maand moet door elke moslim één keer in het leven ondernomen worden.

Andere voorschriften van de koran zijn o.a. het verbod op het eten van varkensvlees en het drinken van wijn. Tevens dient reinheid in acht te worden genomen, vandaar dat er bij elke moskee kranen aanwezig zijn om de handen, voeten en het gezicht te wassen.
Tegenwoordig zijn er zo'n 700 miljoen moslims.

Turkije is gelegen op twee werelddelen: Europa en Azie. Het Europese deel, Thracie genaamd, beslaat 3 % van het oppervlak van Turkije. De rest, Anatolie genaamd, ligt in Azie. Op het punt waar Europa en Azie samenkomen, ligt Istanbul. Istanbul is dan ook de enige stad in de wereld dat op twee werelddelen ligt.

Turkije is verdeeld in zeven regio's:

De Zwarte Zee-regio: dit is een bergachtig gebied in het noorden van Turkije. De zomers zijn hier warm en de winters zijn zacht. De neerslag is hier over het hele jaar verdeeld. Hier worden veel hazelnoten verbouwd, een belangrijk exportproduct voor Turkije. Tevens worden hier tabak en kersen verbouwd.

Marmara beslaat het Europese gedeelte van Turkije, en het noordwestelijk deel van Anatolië. Het wordt ook wel de 'Tuin van Istanbul' genoemd. Dit heuvelachtige gebied is het dichtbevolkte gedeelte van Turkije. De landbouw is gevarieerd, o.a. rijst, druiven, olijven en perziken. Hier heerst een gematigde zeeklimaat, dit betekent dat het hier warm is, maar de wind brengt ook wel veel verkoeling. De winters zijn vochtig met veel regen en heel af en toe sneeuw.

Het Egeïsche gebied is bergachtig met veel naaldwouden. Het Middellandse Zeeklimaat brengt warme zomers, en milde winters. Hier komt meer dan 50 % van Turkije's tabakproductie vandaan. Andere belangrijke producten zijn olijven en katoen.

Het Middellandse Zeegebied ligt in het zuiden van Anatolië. Ook hier heerst een Middellands Zeeklimaat, al is het hier een paar graden warmer dan in het Egeïsche gebied. In dit gebied liggen de belangrijkste badplaatsen van Turkije. Hier wordt zeer veel katoen verbouwd, evenals citrusvruchten.

Centraal Anatolië is een hoogvlakte op gemiddeld 1000 meter boven de zeespiegel. Dit gebied ligt in het midden van Turkije. De kale vlakten worden voornamelijk gebruikt om geiten en schapen te laten grazen. Er heerst hier een landklimaat met grote temperatuurverschillen, zowel in zomer en winter, als in dag en nacht. De zomers zijn heet en droog, de winters koud.

Oost Anatolië is het grootste en hoogste gebied. De hoogten variëren hier van 1500 tot 2000 meter. Hier ligt ook Mount Ararat, de hoogste berg van Turkije. Dit gebied is dunbevolkt, vanwege de lange strenge winters. De zomers zijn heet met extreme droogte.

Zuidoost Anatolië is evenals Oost Anatolië een ruig gebied, met hete zomers en strenge winters. Met behulp van irrigatie wordt hier rijst, tarwe en groente verbouwd.

Aphrodite

Godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren toen Cronus zijn vaders edele delen afhakte en in zee gooide. Uit het schuim wat toen ontstond werd Aphrodite geboren. Haar naam betekent letterlijk: uit schuim geboren. In de stad die haar naam draagt, Aphrodisias, is een nog bijna volledig bewaard gebleven wit marmeren theater, een stadion en een tempel.

Leto

De Godin Leto was een van de vele minaressen van Zeus. Door de jaloerse Hera, de vrouw van Zeus, werd de zwangere Leto verbannen. Zo kwam zij in Lycië terecht waar zij beviel van een tweeling Apollo en Artemis. In Letoon, genoemd naar Leto, staan nog de resten van enkele tempels die aan haar en haar kinderen gewijd zijn.

Artemis

Artemis is de Godin van de maan, de jacht, beschermvrouwe van de jeugd en de barende vrouwen. Ze is de tweelingzus van Apollo, dochter van Zeus en Leto. Artemis werd voornamelijk vereerd in bergachtige en bosrijke gebieden. Zij was tevens de beschermvrouwe van de Amazonen, een volk dat uit slechts vrouwen bestond, onafhankelijk van mannen. Aan Artemis werd de tempel van Efese opgedragen. Deze tempel wordt beschouwd als een van de 7 wereldwonderen. Resten hiervan zijn nog steeds zichtbaar in Efese bij het huidige Selcuk. In het museum staat een een beeld van haar.

Apollo

God van het licht, de muziek, beschaving en orde, wetenschappen, waarheid, genezing, poëzie en de orakels. Geboren uit een buitenechtelijke escapade van Zeus met Leto. Apollo is nooit getrouwd maar had bij zijn minaressen vele kinderen. Hij werd verliefd op Agenor, de jongste dochter van de koning van Finike (Phoenike). Om haar liefde te winnen vermomde hij zich als hond. Nadat hij aan haar verscheen als een knappe jonge man, noemden zij hun zoon Telmessos, dat Land van het Licht betekent.

Apollo en Artemis hadden een erg beschermende houding ten opzichte van hun moeder. Iedereen die haar bedreigde of beledigde werd gedood.

Apollo was het orakel van Delphi (Griekenland). Zijn woorden werden vertaald door een priesteres in trance. Naast Delphi was Didyma (Turkije) het beroemdste orakel van de Hellinistische wereld. Hier zijn nog steeds resten van de Apollo tempel bewaard gebleven.

Taal

Taal

De Turkse taal is noch Indo-europees, noch Semitisch, maar behoort tot de Ouraloalzische groep en is verwant met het Fins-Oegrische. Het Turks wordt in het westers alfabet geschreven en gesproken door ongeveer 150 miljoen mensen.

Taalcursus

Ook zo enthousiast over Turkije ?
U zou de taal wel willen leren spreken?

Combineer dan het nuttige met het aangename en volg een 4 of 8 weeks internationale talencursus aan de Tömer Universiteit in Turkije.
U leert niet alleen de Turkse taal maar ook de cultuur en het land beter kennen.
Cursusplaatsen onder andere in : Izmir, Istanbul, Ankara, Antalya.
Informeer bij ons naar de mogelijkheden of kijk op:
http://www.tomer.ankara.edu.tr/

Leuke taallinks

Wilt u kennismaken met het Turks? Bekijk dan alvast de volgende links!

Turks voor reizigers

Learn practical Turkish

Turkish to English, English to Turkish Dictionary

Zondag is de officiële verplichte rustdag? behalve in toeristische centra
1 januari: tijdens onze nieuwjaarsdag zijn alle fabrieken en kantoren gesloten
23 april: Onafhankelijkheidsdag (begint dikwijls al de 22ste in de namiddag)
19 mei: Feest van Jeugd en Sport
27 mei: Dag van de Constitutie
30 augustus: Feest van de Overwinning (op de geallieerden in 1922)
28-29 oktober: Nationale feestdag
10 november: sterfdag van Ataturk
Religieuze feestdagen: zij vallen elk jaar elf dagen vroeger. Zo is er o.m. de Ramadan (omstreeks eind november 2001) en Kurban Bayrami (het Offerfeest) dat vier dagen duurt en zes weken na de Ramadan volgt. Andere religieuze feesten zijn Seker Bayrami, te vergelijken met onze paasdagen. Dit feest volgt op de Ramadan
Belangrijke familiefeesten zijn de besnijdenis en het huwelijk
Een traditioneel feest is Hidirellez, het Feest van de Lente op 5 en 6 mei.

Wintersport
Wintersport

Bergbeklimmen

Om de bergen Buyuk Agri en Cilo-Sat te beklimmen moeten toeristen een speciale vergunning hebben van de autoriteiten. Voor informatie kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken: Ankara tel. (312) 21251 25, fax: (312) 2128966.

Büyük Agri berg

Dit is de hoogste berg van Anatolië (5165 rn). Beste seizoen voor de reis is juni tot september.

Cilo-Satbergen

Deze bergen vormen met hun ontelbare gletsjers, meren en riviertjes een ideaal gebied voor bergbeklimmers. Beste seizoen van juni tot september.

Kaçkarbergen

Deze bergen lopen 30 km parallel aan de Zwarte Zee tussen Rize en Hopa. Hun toppen bereiken hoogten van 4000 m, en zijn geschikt om te klimmen, kamperen en wandelen.

Erciyesberg

Deze uitgedoofde vulkaan heeft een hoogte van 3917 rn en ligt ten zuiden van Kayseri. Het is zowel een recreatiegebied in de zomer als een skigebied in de winter en geschikt om te beklimmen.

Aladaglarbergen

Liggen 60 km ten zuiden van Nigde. De Yedi Göller Vadisi ligt op een hoogte van 3100 m. en is omgeven door hoge toppen. Beste seizoen om te klimmen is van juni tot september.

Bergbeklimmen

Suphanberg

Deze behoort tot één van de drie hoogste bergen van Anatolië en heeft een kratermeer. Een heen- en terugreis naar de top duurt ongeveer drie dagen. Naast de eerdergenoemde bergen zijn er ook de Bolkar-, de Beydaglar-, de Mercan- en de Hasandagiberg die geschikt zijn voor bergbeklimmers.

Bolkarberg

Bevindt zich in het Taurusgebergte, op de route Ankara-Adana. Er ligt altijd sneeuw op de flanken van deze kalkrotsen. De beste uitvalsbases om de Kizilyar (3524 m) en de Turasan (3499 m ) te beklimmen, zijn Madenköyü in Çiftehan en Elmapinar gelegen naast Çamalan.

Beybergen

Ten westen van de Golf van Antalya, langs de Middellandse-Zeekust, strekken de Beybergen zich uit. De hoogste toppen zijn tot 3086 m hoog. Ze zijn het hele jaar door te beklimmen. De beste uitvalsbases zijn Antalya -Kemer en Antalya -Elmali. Vertrekkend uit de camping in het Cederbos mag u 1/2 dag rekenen om de top van de Kizlar Sivrisi (3086 m ) te beklimmen. Van de gletsjers is Tahtali het interessantst. Deze 2360 m hoge berg is bedekt met allerhande bossen tot op 2000 m hoogte, daarna gaat het landschap over in rotspartijen.

Mercanbergen (Munzur)

Deze bergen strekken zich uit van Tunceli tot Erzincan, met toppen van 3300 tot 3462 m. Voor de beklimming ervan vertrekt u uit het dorpje Ovacik. Ten noorden van dit dorp verrijzen de eerste toppen.

Hasanberg

Deze berg (3250 m) ligt ten zuiden van Aksarayen is vanuit elke richting te beklimmen. De makkelijkste weg vertrekt vanuit Taspinar, op de route Ankara-Adana en vanuit Helvadere, gelegen in de Ihlaravlakte.

Gedetailleerde routebeschrijvingen en gidsen voor de beklimmingen vindt u in de Diensten van Toerisme.

Duiken

Sundiving - duiken in Turkije

Golf

Temidden van het wonderlijke natuurschoon van Turkije kunt u ook golfen. U vindt er terreinen met 18 holes met het nodige comfort in de omgeving. Voor meer informatie:

Classis Golf & Country Club, Silivri-lstanbul
tel: (212) 7484600, fax: (212) 748 4640
http://www.klassis.com.tr/

Kemer Golf Sahasi ve Tesisleri, Göktur köyü, Kemerburgaz-Istanbul
tel: (212) 23970 10, fax: (212) 2397376

Ankara Golf Kulübü Erkeksu Çiftligi Yenikent Sincan-Ankara
tel: (312) 4903255, fax: (312) 4905490

Belek Adora Golf Sahasl Antalya
tel: (242) 725 46 20


National Golf Club, Antalya


Gloria Golf Resort, Antalya

Luchtsporten

Voor wie zin heeft in een luchtdoop, organiseert de Turkse luchtmacht bepaalde activiteiten :

Per motorvliegtuig naar Ankara

Parachutesprong in Eskisehir

Zweefvliegen in Eskisehir

Deltavliegen in Eskisehir

Per groepen van 10 worden lessen in parachutespringen gegeven in het Engels en het Duits.

Voor meer informatie:
Türk Hava Genel BaskanIigi,
Havacilik Müdürlügü,
Atatürk Bulv. nr 33, Opera, 06100-Ankara
Tel: (312) 3104456 Fax: (312) 3100413 -3104690

Ikarus - paragliding in Turkije

Rafting

In Turkije ontspringen heel wat natuurlijke bronnen. Vandaar dat de vele waterlopen zich uitstekend lenen voor allerhande watersporten, zoals rafting, waterskiën en kanovaren.

Zij die meer informatie wensen over deze activiteiten nemen contact op met onderstaande organisaties:

Nature Seyahat Accentasi, Aydede Cad. No.13/8 Taksim/lstanbul
Tel: (212) 254 72 75 -254 66 75, Fax: (212) 254 45 26

Alternatif Turizm, Bagdat Cad. Samnu Ismerkezi 36/8 81030 Kiziltoprak-lstanbul
Tel.: (216) 3456650 -3498419.
Fax: (216) 3481053

Surfen

De Turkse zeeën zijn werkelijk een droom voor de surfliefhebbers onder u. De beste plaatsen om te surfen liggen rond de Egeïsche Zee in Çesme, Bodrum en het schiereiland van Datça met diverse baaien en een ideale wind. Surfplanken kunnen gehuurd worden in surfclubs. Ook de kust van Antalya leent zich uitstekend voor deze sport.

Trekking

De natuur is een aloude, maar beproefde remedie om aan de stadsdrukte, het werk en de stress te ontsnappen. Deze behoefte werd al snel ingevuld door een nieuwe vorm van toerisme. Trekking houdt wel een aantal moeilijkheden en beperkingen in: de beperkte tijd en groepen van dezelfde leeftijd. Trekking vergt inspanningen en fysieke conditie. Maar het biedt ook een grote voldoening na afloop. Trekking is heel boeiend omdat u op zo'n tocht heel wat bergen, plateaus, afgelegen dorpjes en ruïnes van oude beschavingen ontdekt en verkent. Bovendien is trekking een activiteit die het milieu geen schade toebrengt.

Vissen

In Turkije kan u zonder speciale vergunning vissen, op voorwaarde dat dit als sport wordt beoefend in de erkende zones. Bovendien mag de boot niet professioneel zijn uitgerust en mag het net niet zwaarder dan 5 kg wegen. Buitenlandse vissers mogen niet vissen voor beroepsdoeleinden.

De kustwateren zijn rijk aan vis. De meest voorkomende vissoorten zijn tonijn, poon, harder, zeewolf, makreel, dorade, maar ook langoesten, krabben en garnalen. Meer informatie over de zones waar het vissen toegelaten is, de minimumafmetingen van de gevangen vis en de maximale vangst per persoon, kan u bekomen bij de Dienst Visvangst van het Ministerie van Landbouw (Orman Bakanligi, Su Ürünleri Daire Baskanligi, Ankara). Gazi Tesisleri 11. Nolu Bina, Gazi Ankara, Tel.: (312) 2126300 - 2122170.

Wintersport

Wintersportgebieden liggen meestal in het middelhoge berggebied. De volgende skicentra zijn makkelijk bereikbaar.

Bursa-Uludag

Skicentrum op 30 km ten zuiden van Bursa. Het skigebied ligt op 1800-2500 m hoogte. Het beste skiseizoen is van januari tot april. Alle skifaciliteiten zijn aanwezig en de totale beddencapaciteit is 3500.

Antalya-Saklikent

Ligt 50 km ten noordwesten van Antalya op een hoogte van 2000 m. Seizoen duurt van januari tot april. Speciale attractie van dit centrum is dat men hier 's morgens kan skiën en 's middags naar de kust kan rijden om te zwemmen in het warme water van de Middellandse Zee.

Bolu-Kartalkaya

Ligt op 50 km afstand van Bolu, aan de snelweg Istanbul-Ankara. Het skigebied ligt op 1500-2200 rn hoogte.

Erzurum-Palandöken

Ligt op 4 km afstand van Erzurum op een hoogte van 2200-3100 m. Heeft één van de langste en moeilijkste hellingen van Turkije. Zeer geschikt voor internationale wedstrijden. Seizoen duurt van december tot april.

Kars-Sarikamis

Nabij Kars, op een hoogte van 2250 m. Beste seizoen is van december tot april.

Kayseri-Erciyes

Ligt op 25 km van Kayseri, op een hoogte van 2150 m. Skiseizoen is van november tot mei.

Ankara-Elmadag

Ligt op 23 km afstand van Ankara. Een schitterende locatie om uit te rusten en tot uzelf te komen.

Ilgaz Dagi

Ligt tussen Kastamonu en Çankiri, in het Nationale Park van Ilgaz op een hoogte van 1820-2000 m. Ook geschikt om te jagen.

Zigana-Gümüshana

Ligt op 30 km van Gümüshana, op 1870 rn hoogte. Beste seizoen is van december tot eind april.

Zeilsport

De Turkse kust kenmerkt zich door klippen en veel groen, onderbroken door baaien en inhammen met tal van oude bezienswaardigheden (gelegen bij vele ankerplaatsen). Het gedroomde decor voor pleziervaart.

Varen in de Turkse wateren, enkele adviezen

de internationale zeevaartregels dienen nauwgezet nageleefd te worden

om 8 uur 's morgens hijst men de Turkse hoffelijkheidvlag, die men bij zonsondergang weer dient te strijken

het zigzagsgewijs varen tussen Turkse en Griekse wateren kan men beter vermijden.

eigenaars van plezierboten mogen geen "archeologische souvenirs" opduiken met de bedoeling deze aan boord te nemen. De straf die hierop staat is inbeslagname van het schip

het is niet toegestaan passagiers te vervoeren tussen 2 havens in Turkije

Wanneer kan men het best langs de Turkse wateren varen?

De beste tijd om langs de Egeïsche en Middellandse-Zeekust te varen is tussen mei en oktober. Gedurende de winter is de wind vaak stormachtig. Juli en augustus is de tijd van de "meltem", een noordoostenwind die ongeveer 20 dagen lang meestal 's middags de kop opsteekt. Buiten de periodes van de meltem waait er een zeewind langs de gehele Egeïsche kust, die bekend staat als de "imbat". Deze wind die gewoonlijk uit het zuiden komt, is de brenger van mooi weer (windkracht 4/5 in de middag). Elke dag wordt via de korte golf (25m) in verschillende buitenlandse talen het weerbericht uitgezonden van 07.30 tot 08.00 u en om 10.00, 12.00, 14.00 en 19.00 u.

Verboden ankerplaatsen

de in- en uitgang van de Dardanellen, met name de eilanden Imroz en Bosca, het gebied van Kumkale, Mehmetçik, Burnu en Anit Körfezi

het gebied ten noorden van de Bosporus, de Golf van Izmir, en het eiland Yassi (één van de Prinseneilanden)

toegang tot de haven van Izmir, de haven van Eski Foça in het zuiden en de eilanden Uzun en Hekim

bepaalde gedeelten van de havens Mersin en Iskenderun

OIüdeniz en Fethiye

de baai van Karaagaç

Havens en verblijfplaatsen

Alle havens van Turkije zijn in staat om het hele jaar door zeilboten te ontvangen. Voedsel- en brandstofvoorraden zijn ook altijd aanwezig. De jachthavens van Kusadasi, Bodrum, Kemer, Antalya en van het vakantiedorp Altin Yunus in Çesme zijn het hele jaar door geopend. Jachthavencapaciteiten: Kaleiçi: 65 vaartuigen, Kemer: 300 vaartuigen, Kusadasl: 629 vaartuigen, Bodrum: 125 vaartuigen. Voor verdere informatie kunt u terecht bij het plaatselijke verkeersbureau van Turban Turizm A.S.

De kustlijn, vooral tussen Izmir en Antalya, zit vol inhammen en baaien die perfecte afmeerplekjes vormen voor zeilboten. De diepte is over het algemeen tussen de 10-12 meter en de jachthavenkaarten geven de gevaarlijke plekjes aan.