Turkce

Start

MUĞLA

 

İnsanlık tarihinin ilk günlerinden itibaren yüzlerce medeniyete beşiklik yapmış Anadolu’nun Güneybatı Ege bölgesinde, 1100 Km’yi aşan kıyı şeridinde yer alan irili ufaklı yüzlerce koyu, zengin orman varlığı Nisan ayından Ekim ayı sonuna kadar uzanan bol güneşli enfes havası, tertemiz ve pırıl pırıl denizi, insanlık tarihinin geçirdiği her devrin adım başı izlerinin görülebileceği muhteşem tarih ve kültür mirası ile Türk ve Dünya turizminin en önemli merkezlerinden biri olan eşsiz doğa harikaları ve sıcak kanlı, güler yüzlü konuk sever insanların ülkesi, rüyalar diyarı MUĞLA’ya hoş geldiniz!.....

TARİHÇE

Muğla bölgesinin ilk çağlardaki adı KARİA’dır. Karia eski yazarlara göre Güneybatı Anadolu’da Menderes nehri ile Dalaman çayı eski mugla evleri arasında kalan bölgenin adı olup bu bölgede yaşayan yerli halk, Kar’lar ve Leleg’lerdir. HOMEROS İLİADA destanında Karia’lılar için Anadolu’nun yerli halkı demekte ve Anadolu’yu Troya’larla birlikte Hellen’lere karşı savunduklarını anlatmaktadır.

M.Ö 13’ncü Y.Y da Anadolu’nun II. Ramses tarafından istilasından sonra Karia bölgesi bir süre Mısır egemenliğinde kaldı. Anadolu kavimlerinin TRUVA savaşında yenilmesinden sonra M.Ö. 1000’de DOR’lar yörenin güney kıyılarına yerleştiler. M.Ö 546’da PERS’lerin Lydia kralı Krezüs’ü esir almaları ile yöre Pers topraklarına katılmış ve Karia, kendi soyundan gelen krallar tarafından yönetilen bir satraplık olarak varlığını sürdürmüştür.

M.Ö. 334’te Anadolu’ya gelen Büyük İskender, kıyıyı izleyerek önce HALİKARNASOS’u (Bodrum) daha sonra da Muğla’yı aldı. İskender’in yöreden çekilmesi ile bir süre karışık ve karanlık dönem yaşayan Muğla, M.Ö. 188’de Roma’nın yardımıyla BERGAMA krallığının egemenliğine girmiş ise de Bergama kralı III. Attalos M.Ö. 133’de ölürken bütün Bergama topraklarını, bu arada, Muğla yöresini de Roma’ya bıraktı ve Muğla yöresi bu tarihten sonra bir roma eyaleti durumuna geldi. Bu dönemde birçok general ve tiran arasında el değiştiren bu topraklar, M.S. 395 yılında Roma’nın ikiye ayrılması ile Doğu Roma’ya (BİZANS) geçmiştir.

M.S. 800 yılına kadar süren Bizans hegemonyası ABBASİ Halifesi HARUN REŞİD’in bölgeye gelmesi ile noktalanmış ve yörede ilk İSLAM etkileri görülmeye başlanmıştır.

1071 MALAZGİRT SAVAŞI’ından sonra hızlı bir Türk’leşme sürecine giren Anadolu’nun bu yöresine bazı kaynaklar, 1074 yılında SÜLEYMAN ŞAH’ın geldiğini yazarlar.

Bölge SELÇUKLULAR’ın zayıflama döneminde 1284 yılında MENTEŞE Bey’in eline geçince MENTEŞE adıyla anılmaya başlanmıştır. Son Menteşe Beyi İlyas Bey’in zamanında, 14. Y.Y. sonlarına doğru (1390-1391), YILDIRIM BEYAZIT tarafından zaptedilmiş ve TİMUR istilasından sonra 1424 yılında OSMANLI’ların eline geçerek yörede kesin Türk egemenliği dönemi başlamıştır.

ULAŞIM

Muğla şehri ve çevresine karadan, denizden ve havadan Türkiye’nin ve dünyanın hereski mugla mugla_tepe.jpg (31516 bytes) yöresinden mükemmel seviyede ulaşım alanı mevcuttur. Muğla yöresi komşuları olan İzmir, Aydın, Denizli ve Antalya illeri Türkiye’nin her yeriyle kara ulaştırmasına; Bodrum, Marmaris ve Fethiye limanları ile Akdeniz ve Ege Denizi üzerinden Türkiye ve dünyanı her yöresine deniz ulaştırması, Dalaman, Bodrum-Milas ve İzmir Adnan Menderes Havalimanları vasıtasıyla da iç ve dış turizmin ihtiyaçlarına yeterli düzeyde bir hava ulaştırmasına sahiptir.

Son yıllarda giderek artan iç ve dış turizmin hareketleri ile yat turizminin ihtiyaç ve taleplerini karşılamak amacıyla özellikle hava ve deniz ulaştırma kapasite ve imkanlarının artırılarak geliştirilmesine yönelik tertip ve tedbirler alınmaktadır.

İKLİM ÖZELLİKLERİ

Coğrafya özellikleri olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde yer alan Muğla ve yöresinde Dalaman çayının batısında kalan kısımlarda Ege, doğusunda kalan kesimlerde ise Akdeniz iklim özellikleri hüküm sürer. Bu yönleri ile yazları sıcak ve kurak, kışları ise bol yağışlı ve ılımandır. Yörenin Akdeniz bölgesinde kalan kesimlerinde, özellikle Fethiye ve civarlarında, yılın her ayında denize girmek mümkündür. Bölgenin iç ve dağlık kesimlerinde ise karasal iklim özellikleri hakimdir.

GÖRÜLECEK YERLER

Binlerce yıllık tarih ve kültür mirası, eşsiz doğa varlıkları ile Muğla ve yöresi zengin kaynaklara sahiptir.

mugla müzesiTARİHİ ESERLER

Muğla il merkezinde Ula Camii, Şeyh Camii, Üç Erenler Camii, Kurşunlu Camii ile Saburhane civarındaki otantik Muğla evleri ve eski özgün kent dokusu, Hafize Ana Evi, Şemsi Ana ve Şahidi Türbeleri gezilip görülmesi gereken tarihi yerlerdir.

DOĞAL GÜZELLİKLER

Karabağlar (Yayla), Kızıldağ ve Yaraş piknik alanları, Belediye ve Kışla parkları görülmeye değer doğa güzellikleridir.

FOLKLORİK DEĞERLER

Kentsel sit alanı ve Karabağlar yaylası, otantik konut, yerleşim ve yaşam özellikleriyle dikkati çekerler. Buralarda beyaz-duvarlı, kırmızı kiremitli, özgün bacalı, yalnız atlı arabaların geçebileceği kadar dar ve dolambaçlı yolları, yoğun yeşil alanları ve birbirinin manzarasına saygılı kent dokusu, sıcak komşuluk ilişkileri, gelenek ve görenekleri ile geçmişin çağdaş yaşamla iç içe yaşadığını görmek mümkündür.

ALIŞVERİŞ İMKANLARImugla üniversitesi

Kendine yeterli bir ekonomi ve ticaret hayatına sahip Muğla’da günlük ihtiyacın gerektirdiği her şeyi çarşıda bulmak mümkündür. Perşembe günleri kurulan kent pazarında her türlü taze sebze ve meyvenin yanında yöresel özellikleri yansıtan dantel, dastar ve el işi iğne oyaları satın almak olasıdır.

KONAKLAMA

Muğla kentinde, Turizm Bakanlığından belgeli ikisi üç yıldızlı (Petek Oteli ve Grand Brothers Otel), biri tek yıldızlı (Özalp Oteli) olmak üzere toplam üç adet konaklama tesisi mevcut olup, bunların toplam yatak kapasitesi 348’dir.

Diğer yandan; Belediye işletme belgeli 12 tesiste 561 toplam yatak sayısı mevcuttur.

31.12.2000 tarihi itibariyle Muğla il sınırları içinde Turizm Bakanlığından işletme belgeli 338 tesiste 50.149 yatak kapasitesi mevcuttur. Aynı tarih itibariyle Belediye işletme belgeli 1585 tesiste 59.175 yatak bulunmaktadır.

Turizm Bakanlığından işletme belgeli 1356 adet yattaki 13.878 adet yatakla, Muğla ili dahilindeki turistik işletme belgeli yatak sayısı 63.671 olup, Belediye belgeli yataklarla mevcut toplam kapasite 122.846 yatağa ulaşmıştır.

Halen yapımı sürdürülen 405 yatırım belgeli tesisteki 68.877 yatak, 2001 yılında hizmete girmekle, ilin tüm yatak kapasitesi 191.723 olacaktır.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

Vilayet

: 0 252 214 10 01-214 21 01

Belediye

: 0 252 214 15 43-214 18 46

İl Turizm Müdürlüğü

: 0 252 214 12 61-212 46 74

Polis

: 0 252 214 19 04-214 10 15

Hastane

: 0 252 214 13 23-214 13 26